089 - Testabstinens med Adam Sernheim

Publicerad 2024-05-08

Bartek får besök av Adam Sernheim, och de diskuterar tester och testfilosofi.

Bartek har viss testabstinens och funderar över vad det beror på. Beror det på den sköna återkopplingscykeln som tester kan ge? Samtidigt känner han sig avogt inställd till testdriven utveckling såsom den lärs ut. Kan det vara för att flera kändisar kring TDD kan låta ganska kategoriska.

Att däremot lära sig testning genom att själv göra och få en aha-upplevelse, det är grejer det!

Adam diskuterar att röra sig från för få tester till massor av tester, och vidare mot att försöka skriva rätt mängd och typ av tester för rätt saker.

Och test - hur bra ord är det att använda, egentligen? Hade det gett färre problem i starten - som "varför ska jag testa en grej jag just skrivit?" - om man istället pratat om förväntningar?

BDD och produktägare som skriver tester - finns det folk därute som faktiskt sett det funka? Blir det mer än en rapport som ser snygg ut? Hör av er, snälla!

End to end-tester: bland det mest bräckliga man kan göra? Och mycket man gör med dem kanske man kan göra på bättre och mindre bräckliga sätt, som kontraktstester?

Röktester då, hur är det med dem? Tveksamhet uppstår där också. Men man ska inte underskatta förtroendet man kan bygga inom en organisation heller.

Regressionstester - en kall kår.

Sist men inte minst - vad är egentligen kontraktstester, och varför är de trevliga? Adam ger en pitch anpassad för en långsam hiss.

Glöm aldrig bort att din förväntning på Galactus faktiskt kan vara felaktig!

Kan vi förstå varandra?

Länkar

Citat