Alla avsnitt

043 - Mer hobbies, mindre projekt

8/24/2021

Bartek har för många projekt och för få hobbies. För att frigöra tid till hobbies behöver projekt stryka på foten, vilket även inkluderar Kompilator. Tack för den här tiden!

042 - Statiska sajter i .NET via Statiq med Martin Björkström

4/9/2021

Statiska sajter är något som har avhandlats tidigare i Kompilator. Avsnittets gäst Martin Björkström berättar om ett nytt ramverk som gör att man kan bygga statiska sajter med .NET, C# och Razor! Det pratas om pipelines, deploystrategier och återanvändning av sina vardagskunskaper.

041 - Öppna skolplattformen med Johan Öbrink och Erik Hellman

3/5/2021

Stormen kring Stockholm Stads utskällda satsning på en dyr skolplattform kan knappast undgått någon. För några föräldrar rann bägaren till slut över och de började helt sonika bygga sin egen app. Bartek pratar med Johan Öbrink och Erik Hellman, två av utvecklarna bakom projektet som kallas för Öppna Skolplattformen.

040 - Batchjobb via Azure Functions med Mattias Karlsson

2/8/2021

Få saker gör Bartek gladare än ett hederligt, gammaldags batchjobb. Tillsammans med gästen Mattias Karlsson pratar de om hur man bäst processar stora mängder data, helst med hjälp av Azure Functions.

039 - SEO för utvecklare med Linnea Hubble

1/15/2021

SEO är ett ämne som för de flesta utvecklare ter sig litet som svart magi, men faktum är att det inte behöver vara så komplicerat som man föreställer sig. SEO-experten Linnea Hubble är med i Kompilator och ger oss en grundkurs i SEO.

038 - C# 9 med Filip Ekberg

12/2/2020

Strax innan detta avsnitt sänds släpps .Net 5 och i samband med det C# 9. Bartek tar kontakt med Filip Ekberg som har djuptdykt i alla nya språkfeatures i en serie YouTube-videos. Det pratas bland annat top level programs, recprds types, pattern matching och nullable reference types.

037 - Datorbygge med Patrik Svensson

10/28/2020

Patrik Svensson har byggt en ny utvecklardator och Bartek är sjukt jelly. Han förhör Patrik om alla val han gjort och inte gjort och passar på att fråga om några av Patriks nya open source-projekt.

036 - TailwindCSS med Felix Gudéhn

10/8/2020

Gäst i detta avsnitt är Felix Gudéhn och vi pratar om CSS-ramverket TailwindCSS. TailwindCSS är ett så kallat utility first-ramverk och kan vid första anblicken se väldigt märkligt ut. Bartek och Felix försöker att räta hur något som ser så fel ut kan kännas så rätt.

035 - 5 tips för att starta eget med Bartek Tatkowski

9/18/2020

Kompilator är tillbaks efter ett sommaruppehåll och i detta avsnitt delar Bartek med sig av 5 tips för att komma igång med ditt eget konsultbolag. Vi läser även upp det allra första lyssnarmailet!

034 - Att bli egenkonsult med Kristoffer Grönlund

7/2/2020

I detta avsnitt av Kompilator pratar Bartek med Kristoffer Grönlund, känd från podgrannen Kodsnack. Kristoffer har nyligen sadlat om till egenkonsult och Bartek är nyfiken på hur det har gått. Det pratas konsultmäklare, att våga kasta pengar på problem och en ny värld av roliga sidoprojekt som öppnas upp.

033 - Videokursmakeri med Filip Ekberg

6/4/2020

Filip Ekberg är tillbaka i Kompilator och denna gång pratar han om hur det är att producera kurser för Pluralsight. Behöver man världens bästa utrustning för att börja? Hur lång tid tar det att spela in en kurs? Vad händer när kursen in längre är up-to-date? Dessa och många fler frågor besvaras i detta avsnitt.

032 - Det handlar om mer än språket med Filip Ekberg

5/21/2020

I veckans avsnitt (som är nummer 2^5!) gästas Kompilator av gästen med det krispigaste ljudet hittils, Filip Ekberg. Det pratas huruvida C# är det bästa språket, runtikring-arbete med att släppa en bok och ekosystemets roll när man väljer språk.

031 - Being a good participant with Jeff Fritz

4/28/2020

In this weeks episode of Kompilator, which was recorded live at Swetugg 2020, we're visited by Jeff Fritz, program manager for Microsoft. Jeff specializes in helping existing .Net developers getting on to the latest tech and he also streams live coding on Twitch 5 days a week. We talk about being a good open source participant, upgrading your skills and the color of Jeffs beard.

030 - Kompilatorsnack med Kodsnack

4/14/2020

Kompilator fyller 1 år och bjuder in Kodsnack på kaffe och småprat. Kristoffer och Fredrik tittar in och berättar hur de började podda och hur Kodsnack har utvecklats under åren. Samtalet glider naturligt över på phpBB, vilka kändisar vi är rädda för och ko-dator-gränssnitt.

029 - Aurelia med Andreas Wänqvist och Jürgen Wenzel

4/1/2020

När dammet efter krigen mellan javascriptramverken börjar lägga sig börjar en tydlig spelplan visa sig. En spelare som inte märks så mycket men som har en vädligt hängiven skara fans är Aurelia som förespråkar convention over configuration, standards conformity och koncishet. Vi träffar Andreas Wänqvist och Jürgen Wenzel som båda ingår i Aurelia Core Team och får en genomgång av det mest älskade ramverket som inte hört talas om.

028 - Jobba hemifrån effektivt med Andreas Eldh

3/18/2020

I det här jour-inspelade avsnittet av Kompilator pratar Bartek med Andreas Eldh om den svåra konsten att jobba hemifrån. Det pratas tips och tricks, hur man pendlar till sitt hemmajobb, asynkrona standups och om höj- och sänkbara skrivbord kommer bli nästa bristvara.

027 - What if .Net doesn't rock? with Carl Franklin & Richard Campbell

3/3/2020

.Net Rocks is probably the worlds longest running podcast - it started before the first iPod was released! This week Bartek sits down with Carl Franklin and Richard Campbell, the two hosts of .Net Rocks and chats about topics like the history of .Net, podcasting in the early 2000's, who killed Silverlight and of course - what if .Net doesn't rock? (Spoiler: it totally does).

026 - gRPC och Omnisharp med Martin Björkström

2/18/2020

Veckans gäst är [Martin Björkström](https://twitter.com/mholo65) och ämnet är gRPC. Martin berättar om detta kommunikationsprotokoll, hur det funkar och hur det står sig mot andra protokol och patterns. Vi får även reda på att "g":et inte nödvändigtvis behöver stå för "Google". Martin är även en open source contributor, bland annat till Cake Build, men även till Omnisharp, som är motorn som driver Intellisense i VS Code.

025 - Inte bränd av Blazor med Jimmy Engström

2/5/2020

Denna vecka pratar Bartek med Jimmy Engström, Microsoft MVP och Blazor-entusiast. Frontend-ramverk kommer och frontend-ramverk går, ibland fortare än man hinner blinka. Bränd av tidigare erfarenheter med Silverlight och Angular 1 är Bartek väldigt skeptiskt mot Microsoft nya ramverk Blazor som lovar C# - i browsern! Jimmys team har redan hunnit porta två applikationer till Blazor och han tar med oss på en resa in i C# i browsern, DOM-ändringar via SignalR och WebAssembly. Kommer Bartek att bli övertalad?

024 – UX står för User Experience med Jessica Engström

1/22/2020

Jessica Engström är veckans gäst i Kompilator. Hon berättar om sina stora passion UX, eller User Experience. Vi får reda på bakgrunden bakom UX och vad det är och inte är. Jessica delar med sig av några konkreta tips för den som vill komma igång och det pratas UX-lagar. Avsnittet avrundas med en diskussion om UX i VR/AR där dåligt UX kan innebära att man blir åksjuk.

023 – Produkttänk med Peter Sunna

1/8/2020

I denna veckas avsnitt pratar Bartek med Peter Sunna som arbetar med produktstrategi på Contentful. Diskussionen börjar med att prata trender inom headless, statiska sajter och webben i stort men glider ganska snabbt över på hur man ska tänka strategi med sin produkt, den bästa dokumentationen någonsin samt varför så få tekniska ledare läser klassiska böcker.

022 – (Repris av 010) Mobbprogrammering med Åsa Liljegren

12/25/2019

God jul kära lyssnare! På grund av julledighet sänds idag ett avsnitt i repris. Mycket nöje! I veckans avsnitt av Kompilator pratar Bartek med Åsa Liljegren. Ämnet för samtalet är mobbprogrammering, en form av parprogrammering där hela teamet jobbar tillsammans framför en skärm och löser en uppgift ihop.

021 - IT-bubblan 2.0 med Martin Edenström

12/11/2019

Enligt lyssnarstatistiken har Kompilator minst 30 lyssnare som inte var födda under it-bubblan. Bartek och Martin Edenström tar en walk down memory lane om millenieskiftet då IT-yran var glödhet, kepskillar med HTML-skills regerade Stureplan och hur allting krashade över en natt. Martin var med mitt i hetluften och dokumenterade allt på sin sajt kickad.nu - ser han några likheter med dagens situation där företagen slåss om att erbjuda jobb till utvecklare? Bör vi vara oroliga? Är IT-bubblan 2.0 här?

020 - Anledningar att koda ReasonML med Andreas Eldh

11/27/2019

Veckans avsnitt handlar om språket ReasonML, ett funktionellt, hårt typat språk som är inspirerat av OCaml. Bartek och Andreas Eldh diskuterar hur typsystem kan hjälpa till att bygga bättre webb, historiken bakom funktionella språk samt, litet otippat, för- och nackdelar med att jobba i kontorslandskap.

019 - Koda robotar med Sanna Marklund

11/13/2019

Barteks aldrig sinande törst efter utveckling som inte handlar om webb får sitt lystmäte när han i detta avsnitt får prata med Sanna Marklund om robotutveckling. Sanna utvecklar sociala robotar på företaget Prototyp, och då särskillt på plattformen Furhat. Vi dyker ner i detaljerna om hur man designar, bygger och testar robotar, och får bland annat reda på att att robotar passar utmärkt i HR-sammanhang då de helt saknar fördomar.

018 - Hållbar Open Source med Patrik Svensson

10/30/2019

Det är stort att släppa ett projekt till allmänheten, vare sig det är betalapp eller ett open source-projekt. I detta avsnitt pratar Bartek med Patrik Svensson dels om hans open source-projekt Cake, dels om hans betal-app Ghostly. Det diskuteras hållbar utveckling, folks orimliga förväntingar på open source-maintainers och det problematiska i att ta emot donationer. Cake är även med i .Net Foundation som funkar som en bra försäkring utifall att någon tongivande medlem i projektet blir påkörd av lotteribussen.

017 - Secure By Design med Daniel Deogun & Dan Bergh Johnsson

10/16/2019

Att släppa en riktig, fysisk bok ligger nog på många utvecklares önskelista. Några som har gjort slag i saken är veckans gäster - Daniel Deogun och Dan Bergh Johnsson från Omegapoint. De har precis gett ut en bok på Manning Publications - Secure By Design - där avhandlar hur man gör säkerhet till en naturlig del av designen. I veckans avsnitt pratar Bartek med Dan och Daniel och får lära sig vad CIA Triad är, att säkerhet är en business enabler och att man inte ska lagra personnummer som en sträng.

016 - Reflektioner om mjukvaruutveckling med Tobbe Gyllebring

10/2/2019

Denna vecka gästar Tobbe Gyllebring Kompilator. Tobbe och Bartek diskuterar mjukvarutveckling och diskuterar bland annat resan från utvecklare till CTO och skillnaden mellan informella och formella ledare. De djupdyker i ämnet och resonerar huruvida mjukvaruutveckling är en ingenjörskonst eller ett hantverk och om det är koden som är det heliga eller om det är problemlösningen.Avsnittet avslutas med en diskussion om Tobbes dragning på Agila Sverige med den utsökt provocerande titeln - "Agil coach är ett låtsasjobb".

015 - Ett team utan rädsla med Joel Abrahamsson

9/18/2019

I veckans avsnitt av Kompilator pratar Bartek med Joel Abrahamsson, med en lång meritlista som innefattar bland annat Sveriges Bästa Utvecklare 2016 och chefsutvecklare på Expressen. Joel berättar bland annat om att starta och sälja en techstartup. Bartek har sett en dragning som Joel hade på Öredev där han pratade om att bygga team "utan rädsla" - där nyanställda får göra en deploy till produktion redan första dagen!

014 - Unittesta ett teleskop med Jakob Sagatowski

9/4/2019

Denna vecka pratar Bartek med Jakob Sagatowski som till vardags jobbar med mjukvaran till världens största teleskop - Extremely Large Telescope. Ur hans arbete där har open source-projektet TcUnit kläckts, som är ett ramverk för enhetstester för PLC-kontrollers. De diskuterar även hur det är att jobba med mjukvara som måste fungera i flera decennier och den bitterljuva charmen i att inte behöva jaga den senaste tekniken hela tiden.

013 – Catching up with Scott Hanselman

8/21/2019

This episode of Kompilator is a special one - it's the first one recorded in English! Bartek met up with Scott Hanselman at DevSum 19 where Scott just had delivered the opening keynote - "Solving diabetes in 2019 with an open source artificial pancreas". Bartek and Scott discuss command line interfaces, running a nightly build of your pancreas, open source at Microsoft and top it off with a coaching session on personal productivity using podcasting as an example.

012 – Mixad verklighet med Jimmy Engström

8/7/2019

Denna vecka pratar Bartek med Jimmy Engström, Microsoft MVP och HoloLens-entusiast. På agendan finns hur Windows-applikationer utvecklas idag, Jimmy är MVP för Windows Development. Jimmy har även länge brunnit för virtuell verklighet och tar oss på en resa från Amiga 3000, via Force Feedback och ända fram till dagens VR-glasögon och då särskilt Microsoft HoloLens. Vi får lära oss skillnaden på VR och AR (augumented reality), vad som finns på marknaden idag, vad som kommer i framtiden och givetvis - hur man utvecklar VR/AR-appar.

011 – Säker HTTP med Cecilia Wirén

7/3/2019

I veckans avsnitt av Kompilator pratar Bartek och Cecilia om säkerheten online och vad man ska tänka på för att skydda sin hemsida från intrång. De pratar också om olika former av headers som är vanliga på .Net och vad som skiljer sig mellan de sju mer frekvent använda versionerna av headers.

010 – Mobbprogrammering med Åsa Liljegren

6/5/2019

I veckans avsnitt av Kompilator pratar Bartek med Åsa Liljegren. Ämnet för samtalet är mobbprogrammering, en form av parprogrammering där hela teamet jobbar tillsammans framför en skärm och löser en uppgift ihop.

009 – Vägen till MVP med Cecilia Wirén

5/1/2019

I veckans avsnitt av Kompilator pratar Bartek och Cecilia framförallt om Cecilias utmärkelse som MVP för Microsoft och allt vad detta innebär. Vilket arbete krävs för att man ska kunna bli nominerad och vilka prestationer kan man bli nominerad för?

008 – HTTP... 3?! med Daniel Stenberg

4/24/2019

Daniel Stenberg är tillbaka som gäst och denna gång djuperdyker vi i HTTP/3. Ingen är mer förvånad än Bartek som precis blivit bekväm med HTTP/1 och upptäckt att HTTP/2 existerar. Vi pratar prestanda, fördelar med QUIC, superhjältarna i IETF och varför man behöver en ny uppsättning verktyg när man jobbar med HTTP/2 och uppåt.

007 - Öppna sociala nätverk med Pelle Wessman

4/17/2019

Bartek pratar med [Pelle Wessman](https://twitter.com/voxpelli), som jobbar som tech lead för Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad. De diskuterar distribuerade sociala nätverk, men vad menas egentligen med att det? Hur ser möjligheterna ut för att starta ett nytt socialt nätverk? En mycket intressant diskussion om den makt som de stora företagen inom sociala medier har och vilka moraliska förpliktelser det egentligen innebär. Häng med och lyssna!

006 – Tillgänglighet för alla med Ida Franceen

4/10/2019

Denna vecka träffar vi Ida Franceen som brinner för tillgänglighet, på engelska accessibility. Till skillnad från vad många tror handlar det inte om ett sista steg som ska läggas på innan projektet skeppas utan det ska finnas med från börjar – det underlättar och förbättrar för alla användare! Vi går igenom några handfasta tips på hur man kan få sina egna projekt att bli tillgängliga för fler användare, om meetups och mastodontrapporter som aldrig blir lästa.

005 – cUrl driver internet med Daniel Stenberg

4/3/2019

I veckans avsnitt pratar vi med Daniel Stenberg, upphovsmannen bakom cURL, HTTP-expert och mottagare av Polhemspriset. Vi får höra vad som händer när 6 000 000 bilar inte kan ladda ner en firmware-uppdatering, hur det var att utveckla open source-mjukvara på 90-talet och om att vara portad från USA.

004 – Öppen källkod ❤️ BankID med Peter Örneholm

3/27/2019

I detta avsnitt träffar vi utvecklaren och Azure MVPn Peter Örneholm som nyligen har lanserat ActiveLogin – ett open source-bibliotek för säkra upp din applikation med BankId. Vi dyker ner i juridiken kring hur personnummer är utformade, F# och praktikaliteterna kring att driva ett open source-projekt.

003 – Skalad agilitet med Erica Karlsson

3/20/2019

I detta avsnitt träffar vi Erica Karlsson, agil coach på SPP, och pratar om hur man kan skala upp det agila arbetet till att omfatta en hel organisation. Kan man verkligen driva ett helt företag i sprintar? Vad är ett inkrement? Går det verkligen att ha en sprintplanering tillsammans med hundratals människor? Svaret på detta och mycket mer i veckans avsnitt!

002 - Statiska sajter med Robert Linde

3/13/2019

I detta avsnitt träffar vi Robert Linde och pratar statiska sajter och headless CMS. Visste du att det absolut snabbaste sättet att serva en sajt är att ha en uppsättning statiska HTML-filer? Att bygga en sådan sajt för hand kan vara väldigt arbetskrävande, så vi diskuterar verktyg som underlättar detta.

001 - Vi pratar vi med Esteban Vega

3/6/2019

I detta avsnitt pratar vi med Esteban Vega, full-stack utvecklare på SPP, om bryta sig loss från muspekaren och in i en värld av kortkommadon för att komma ut i hastighet och ergonomi vid tangentbordet. Esteban Vega är en självlärd utvecklare som är nyfiken på allt inom front-end. Esteban har 7 års erfarenhet inom webb-teknologier och jobbar idag på SPP Tech.